na prvo stran
ČEBELARSTVO
Brane Kozinc
Hraše 1a 4248 Lesce
GSM.:+386 41 734 009
tel.:   +386 4 533 32 03
fax.:  +386 4 533 32 03
brane.kozinc@telemach.net

McGregor's Handbook of Pollination

Opraševanje cvetja

na konec strani

Napačno je mišljenje, da so medonosne čebele edini opraševalci cvetja. Vsekakor pa so najpomembnejši. Pomembni opraševalci so tudi čebele samotarke in čmrlji.Na zemlji živi okrog 3000 različnih vrst čebel samotark. Več kot 90% jih je na severni polobli. Zanimivo je, da jih je v Sloveniji skoraj 300 vrst.

Čebele samotarke so veliko manjše od medonosnih čebel. V majhno luknjo v zemlji ali v lesu nanosi cvetni prah, ki je hrana za bodočo čebelo. Na cvetni prah položi jajčece in luknjico zapre. V eni sezoni pripravi nekaj deset takih luknjic. Tako je njena skrb za zarod končana. Čebela, ki se izleže, nikoli ne vidi svojih staršev.

 Podobne velikosti so tudi čebele brez žela, ki živijo le v Avstraliji in Južni Ameriki. Te čebele niso samotarke, vendar je njihova družina majhna, saj šteje le nekaj 100 čebel. Temu primerna je tudi količina medu. Za nabiranje medu se jih ne splača gojiti, so pa vseeno pomemben opraševalec.

čmrljNam bolj znani so čmrlji. Na svetu je okrog 300 vrst čmrljev in skoraj vsi živijo na severni polobli. Letajo in nabirajo med tudi v precej slabšem in hladnejšem vremenu kot čebele. To jim omogoča njihova velikost in poraščenost z dlakami, ki so zelo raznobarvne. Čebele pri vetru 8 km/h le še z veliko težavo letajo in pri tem porabijo ogromno energije (medu). Čmrlji pa so uspešni tudi pri vetru nad 15 km/h. Od svojega gnezda se oddaljijo do 2 km, vendar med nabirajo večinoma v oddaljenosti 500-700 m od gnezda. Zaradi daljšega rilčka kot čebela je uspešen pri nabiranju medu pri nekaterih rastlinah, ki jih čebele zelo nerade obiskujejo (razne detelje). Čebela ves dan obiskuje enako cvetje, čmrlji pa začnejo s tistim, ki ima več nektarja in nadaljujejo s takim, ki ga ima vse manj. Pri čmrljih zimo preživijo le matice. Poiščejo si primerno mesto in zimo prespijo-otrpnejo. Pomladi jih čaka težko delo, da vzgojijo novo družino.

Sedaj jim pri tem pomaga tudi človek, da opračujejo paradižnike in podobne rastline, ki jih gojimo v rastljinjakih. Morda bodo prav zaradi tega preživeli in se rešili izumrtja, ker se njihov naravni prostor zelo hitro manjša.

Čmrlji uspešno živijo v nekaterih hladnih predelih (severna Skandinavija, Kanada, Aljaska, ...) kjer čebele zaradi dolge zime ne morejo preživeti. Tam so čmrlji edini opraševalci!

VSI OPRAŠEVALCI CVETJA SO V NARAVI ZELO OGROŽENI.
Njihov največji sovražnik je človek.
Ohranimo jih in pustimo nekaj tudi za naše vnuke!

na začetek

vzreja matic | glavna stran | povezave | moj način | opravila | čebela | proizvodi | opraševanjeobjave | galerija]