na prvo stran
ČEBELARSTVO
Brane Kozinc
Hraše 1a 4248 Lesce
GSM.: +386 41 734 009
tel.:   +386 4 533 32 03
fax.:  +386 4 533 32 03
brane.kozinc@telemach.net

Kranjska čebela

Za poznavalce tudi Apis Mellifera Carnica (Pollmann 1879). Včasih je poleg razprav o naši čebeli objavljena slika italijanske čebele - Apis Mellifera Ligustica, ki ima enega ali več obročkov na zadku rumene barve. Kranjski čebeli pogosto pravimo "sivka", ker je po celem trupu poraščena s sivimi dlačicami.

konec strani

Prve čebele so se na Zemlji pojavile pred 40 mil. let. To so bile razne čebele samotarke, ki so že takrat opravljale nalogo opraševanja prvih cvetočih rastlin. Takšno socialno življenje kot ga imajo danes, pa so začele živeti pred 30 mil. let. Njihov način življenja, navade in potrebe se praktično niso spremenili.

anatomija čebele

V normalno razviti čebelji družini (Apis Mellifera Carnica) živi ena matica, približno do 1000 trotov in največ do 75 000 čebel delavk. Pozimi trotov ni, število delavk pa se zmanjša na 10 000.  Matica živi do 5 let. Troti pomladi živijo 21-32 dni, poleti ob boljši hrani pa do 90 dni. Čebele delavke pomladi in poleti živijo 20-40 dni, odvisno od intenzivnosti nabiranja medičine. Zimske čebele pa preživijo do 140 dni in pomladi vzgojijo nov zarod.

delavke matico hranijo in negujejo

Naloga matice je polaganje jajčec - do 200 000 na leto. Izloča tudi feromon, ki družini določa način življenja. Na svatbenem letu se matica pari z več troti in od njih sprejme do 90 milijonov spermijev. Ko se premešajo, jih približno 7 milijonov shrani v semenski banki, kar ji zadostuje za vse življenje.

Trot - čebelji samec, ima nalogo, da oplodi mlado matico. Pri tem dejanju tudi umre. Po potrebi lahko tudi skrbi za pravo temperaturo v panju. Ima tudi socialni pomen, saj čebelja družina brez trotov ne živi normalno; pogreša trote. Čuti potrebo, da jih čimprej vzgoji, to pa ruši njen ustaljen ritem življenja.

trot na ženitni odpravi

Čebelam delavkam pa ostane vse delo, ki se prične takoj po rojstvu in traja vse do smrti. Delo čebel se razlikuje glede na starost in je točno določeno. Čebelja družina za svoje potrebe nabere in porabi na leto do 100 kg medu in do 30 kg cvetnega prahu. Čebelar jim sme vzeti le višek pridelka! Kakšen je ta višek pridelka pa je odvisno, kako bogate so paše v naravi.

Pridelki medu na panj v svetu:
Avstralija, Kanada..............več kot 60 kg
USA, Argentina.................več kot 30 kg
Mehika........................................25 kg
Ostale države.................manj kot 25 kg

začetek strani
vzreja matic | glavna stran | povezave | moj način | opravila | čebela | proizvodi | opraševanjeobjave | galerija]