na prvo stran
ČEBELARSTVO
Brane Kozinc
Hraše 1a 4248 Lesce
GSM.: +386 41 734 009
tel.:   +386 4 533 32 03
fax.:  +386 4 533 32 03
brane.kozinc@telemach.net

čebela

proizvodi

opraševanje

objave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čebelarska opravila

[ Januar | Februar | Marec | April | Maj | Junij | Julij | Avgust | September | Oktober | November | December | Za konec ]

konec strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V JANUARJU

Spoštovane čebelarke  in spoštovani čebelarji, želim vam, da boste srečni v letu, ki je pred nami, v letu, ko pričakujemo letino stoletja. Če ne bo letos, bo naslednja, tako že v novem tisočletju.Pripravimo se nanjo!

Ne vem, kako so se odločili, da vam pišem mesečna navodila, ker sploh nisem čebelar ampak pobiralec medu, kakor mi pravijo moji čebelarski prijatelji.To utemeljujejo s tem, ker pri čebelah ne delam drugega kot pobiram med. No to ni čisto res, ker včasih odprem kakšen panj kar tako, ker je tako lepo pogledati polne sate zalege in medu, ker tako lepo diši iz njega, enostavno zato, ker imam  čebele rad. Tudi pozimi. Kako ? Enostavno. V dnevno sobo sem si postavil steklen panj.Tako sem se o čebelah in njihovem življenju veliko naučil,ker jih skozi vse leto lahko opazujem. Ugotovil sem, da mnoge trditve ne držijo.

Moj način čebelarjenja je precej drugačen, zato bodo tudi navodila drugačna od tistih , ki ste jih bili vajeni. Čebelarim  v 28 satnem panju lastne konstrukcije. 60 takih panjev je zloženo v prevozni kontejner.Prvi je bil narejen pred 10 leti, sedaj pa jih je na gorenjskem že 9.

Kratek opis panja: 22 satov je zloženih na hladno stavbo, zadaj pa 6 satov na toplo stavbo.V panju ni matične rešetke! Sati v plodišču so zato dvignjeni za debelino matične rešetke.Če bi kdo želel preiskusiti tak način čebelarjenja, bom na kratko opisal, kako na enostaven način predelati star panj.

Lahko predelate 9, 10, ali 11 satni panj. Najprej odstranite matično rešetko.Pripravite dve 1 cm široki letvi, ki sta dolgi toliko, kot je dolg sat.  Višino določite tako, da pomerite višino od podnice do kovinske palice - nosilca satov v plodišču, kateri prištejete debelino matične rešetke.Ti letvi pritrdite na podnico. Na letvi položimo nosilne palice plodiščnih satov.Če smo vse dobro napravili, smo plodišče toliko dvignili, da je med sati v plodišču in medišču 9 mm razmika.

Naslednja faza je izdelava zadnjega okvira.Sedaj ste imeli 2 okvira, po eden za plodišče in medišče. Sedaj pa rabite le enega, ker ni matične rešetke.Razstojišča za razmik satov lahko uporabite iz starih dveh okvirov. Debelina okvira naj ne bo več kot 8 mm. Ta okvir ima le funkcijo distančnika in razporedilnika satov hladne stavbe. Sledi izdelava nosilcev za sate tople stavbe. Premer  palic naj bo enak, kot ostalih nosilcev ( 8 mm ).Izdelajmo jih po skici št. 1. Namestimo jih v isto višino kot nosilce plodišča in medišča.Lahko pa enostavno podaljšamo letvi na podnici, na sate tople stavbe postavimo 8 mm letvi in nanji mediščne sate. Tako je predelava panjev skoraj končana. Za zadnji okvir uporabimo kar stara okvirja, ki sta sedaj brez razstojišč - razporedilnikov satov. Rabimo le letev debeline matične rešetke, da zapolnimo primanjkljaj pri višini. Za razmik med sati v topli stavbi uporabljamo posebne distančnike, ki jih pritrdimo (nataknemo ) na okvir satov. Glej skico št. 2. Lahko jih dobite tudi pri avtorju. Tako je panj skoraj gotov. Pripraviti si moramo le še 6 satov ki bodo ustrezali širini panja.Dolžina sata (okvirja ) mora biti 2 mm krajša kot notranja širina panja, da ne boste imeli težav pri vstavljanju satov. Najbolje je če skrajšate že obstoječe,  izdelane sate.

Slaba stran tega je sicer v tem, da jih ne moremo uporabljati tudi v hladni stavbi. Toda, ker v te sate matica ne zalega, je njihova uporabnost precej daljša kot običajno.

In kakšna so navodila za mesec januar ? Čebele pustite pri miru !  Če slučajno še niste zapažili panjev,potem tega tudi sedaj ne storite.Temperatura v panju je popolnoma enaka kot zunaj panja. Malo prepiha pa je vsekakor bolje kot vlaga v panju.Žrelo panja naj bo v celoti odprto! Če ga zamete sneg ga NE očistite.Ob pravem času se bo že sam stalil.Ali ste namestili krmilnico za ptice ? Če je odgovor pozitiven, je to napaka.  Ptice iz bližnje in daljne okolice ste navadili, da se zbirajo v bližini čebelnjaka.In če si sredi zime zaželijo nekaj svežega,prav to dobijo v vašem čebelnjaku.

Januarja matica zaleže prva jajčka. Le kje ? Prav rad bi jih videl. V mojem steklenem panju, ki je na toplem v dnevni sobi nad radiatorjem, so se prva jajčka vedno pojavila šele takrat, ko so čebele začele prinašat cvetni prah.To pa nikoli ni bilo januarja.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V FEBRUARJU

 Februar je izrazito zimski mesec.Po mojih zapiskih o vremenu, ki jih zbiram že več kot 20 let,pa je februar tudi najbolj nepridvidljiv in raznolik glede na pokrajine.Lahko je zelo hladen in snežen ali pa že cveti vse pomladansko cvetje. Temu primerno se obnašajo tudi čebele.Kaj zanje  lahko stori čebelar? Ne veliko.Če jih še niste zapažili, je ob prvem izletnem dnevu to potrebno storiti.Materiali za to so različni.Najcenejši je časopisni papir,najdražja pa penasta guma.Zelo dobra in poceni pa je tkanina, ki se uporablja v gradbeništvu. Če je izolacija dobra so vrata panjev lahko odprta ali odstranjena, tako da se ne nabira vlaga. Istočasno pa dosežemo dobro zračenje.Ko si pozimi ogledujem čebelnjake, opazim, da večina čebelarjev močno zmanjša žrelo panja.Prav to je najslabše kar lahko naredite za čebele.Domovanje čebel ni zatohla izba ampak sveža in snažna soba, v kateri je vse na pravem mestu.Proti mrazu se čebele zelo uspešno borijo,ne pa tudi proti vlagi.Zatohla izba je idealen kraj za razvoj vseh vrst bolezni.Zato omogočimo čebelam, da pridejo do svežega zraka.

Mnogi čebelarji posipajo pred čebelnjaki po snegu raznovrstne materiale.Tega opravila nikoli nisem v celoti dojel.Največkrat sneg prav zaradi te navlake še kasneje skopni kot drugod in hladi okolico čebelnjaka. Pri čistilnem izletu pa čebele ne sedajo po hladnih tleh. Izberejo si topla in sončna pročelja panjev in čebelnjaka.Ko smo že pri izletavanju, bom navedel nekaj trditev, ki niso točne. To sem spoznal po več letnem opazovanju življenja čebel v steklenem panju, ki ga imam v dnevni sobi. Ni točno, da močno sonce in svetloba (bleščanje sonca na snegu) izvabljata čebele iz panja.Ni res, da temperatura v panju vpliva na izletavanje čebel.Stekleni panj na oknu ima vedno temperaturo nad 20 stopinj in nanj sveti sonce. Čebele iz njega izletavajo le takrat kot iz panjev v čebelnjaku. Ko je zunaj sončno in vse blešči od snega, vendar hladno, se aktivnost v panju zelo poveča, ven pa ne izletavajo. Tudi matica ne začne nič prej zalegati kot v drugih panjih. Le poraba hrane je zaradi večje aktivnosti nekoliko večja.

Proti koncu meseca skoraj po vsej Sloveniji na leski že lahko opazimo prve moške cvetove s cvetnim prahom.V primorju tudi že zacveti mandelj.Po prisojnih bregovih pa zacvete že tudi kak teloh ali resa. Če nastopi kratko ali daljše obdobje toplega vremena, ko čebele tudi izletavajo,pa jim lahko tudi že kaj pomagamo.  V kartonasto škatlo naberemo cvetove leske (kačice ) in jih postavimo na sončen in topel prostor pri čebelnjaku.Čebele bodo zelo hitro začele nabirati cvetni prah.Od zunanje dnevne temperature in količine nabranega cvetnega prahu je odvisen razvoj družine.Seveda pa je tudi možno, da bo februarja toliko snega in tako hladno, da čebele sploh ne bodo prišle iz panja. Tudi prav. Potem pri čebelah nimamo dela. Nekateri čebelarji zelo nestrpno pričakujejo prvi izletni dan.Nič hudega če nismo prisotni ko se to zgodi. Pri čebelah tako nimamo kaj delat. Morda je le veselje in zadovoljstvo ker že tako dolgo nismo videli čebel.

Ker nimamo drugega dela si lahko krajšamo čas s pripravo okvirčkov za sate in vstavljanjem žice. Za to ima tako izdelano vsak čebelar svojo tehnologijo na katero prisega, zato o tem ne bi izgubljal časa.

Če se bomo letos lotili prebarvati panje, je to najprimernejši čas.Pri tem bi vam dal le en nasvet o izbiri barv.Polovico panja prebarvajte s toplo barvo (plava, rdeča ), drugo polovico pa s hladno barvo ( bela, rumena ).Tako bomo dosegli čim bolj enako mikro klimo v vseh panjih, kar ni nepomembno. Sedaj je tudi čas, da opazujete klimatske pogoje ob vašem čebelnjaku (veter, osončenje, temperature...)Morda boste ugotovili, da so le nekaj 10 m  stran pogoji povsem drugačni- boljši. V takem primeru se splača razmisliti o prestavitvi čebelnjaka. Sedaj je tudi čas, ko lahko prestavite ali zamenjate panje kakor želite ker čebele niso vletene.

O zdravstvenih ukrepih v svojih prispevkih ne bom pisal, ker je to naloga veterinarjev.Pravočasno in vse leto upoštevajte njihove nasvete!

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V MARCU

 Kakšne so razlike v razvoju čebeljih družin v Sloveniji, nam pokaže primerjava iz začetka februarja. V primorju so čebele imele povprečno zalego na 4 satih. V istem času na Gorenjskem ni bilo najti niti jajčka. Začetek razvoja in sam razvoj čebel bo moral ugotoviti vsak čebelar sam, glede na lokacijo njegovega čebelnjaka. Čeprav ta podatek za uspešnost čebelarjenja nima nobenega vpliva. Lepo pa je bilo pričakati izletni dan na Gorenjskem s polno škatlo cvetov leske, nabranih na krasu. Na Gorenjskem jih v tem času in še dolgo potem ni.

Marec pa je mesec ko se vremenske razmere mnogo bolj izenačijo po vsej Sloveniji. Tudi razvoj čebel je bolj izenačen, vendar zaostanka ne morejo nadoknaditi v nobenem primeru. Tudi »pomoč« čebelarja ne doseže željenega učinka.Vsak čebelar se sprašuje kako lahko pomaga čebelam, v tem času burnega razvoja. Najpomembneje je, da so čebele kvalitetno izolirane. Največ energije porabijo za vzdrževanje toplote v panju. Vse ostalo je največ odvisno od lokacije, kjer čebelarimo in od trenutnih vremenskih razmer.Važno je, kaj cvete v neposredni bližini čebelnjaka.Vedeti moramo, da čebele v tem času letijo le nekaj 100 m od panja in ne tako kot poleti, ko letijo na pašo tudi več kilometrov. Prišel je tudi čas, ko lahko odpremo panj, vendar le toliko, da počistimo podnico in vstavimo pogačo. Gnezdo pustimo pri miru, ker tako ne moremo nič ukrepati.Če pa smo ugotovili, da je katera družina propadla, panj počistimo in zapremo.

Zakaj pogača in ne vsak večer 1-2 dl sladkorne raztopine ? Razlogov je več. Z vlivanjem je mnogo preveč dela, učinek pa ni tak kot smo ga želeli.Čebele v nekaj minutah poberejo tekočino in jo odložijo v satje.S tem nismo v družini dosegli stanja kot pri paši, ob morebitni paši pa sladkor pomešajo z medičino.Pogačo damo na podnico in jo le delno odpremo, tako da drobir pada na polivinil. Pogačo čebele jemljejo le kadar izletavajo, tako dobijo občutek paše, lahko prinašajo vodo, ki jo rabijo za topljenje pogače in za zalego. Napaka pa je, če damo pogačo nad gnezdo. Čebele so tako v stalnem kontaktu z pogačo, zato jo vzamejo več kot jo rabijo. Čeprav čebele dobijo nekaj vode, ki kondenzira na polivinilu, jih pomanjkanje sili, da izletavajo tudi v neprimernem vremenu.

Najprimernejše so invertne pogače, ki jih je na žalost mogoče dobiti le v tujini. Najenostavnejše in najceneje pa jih lahko naredimo sami.

V 10 kg sladkorja (ni potrebno mleti ) zdrobimo 0,5 kg kvasa.Dodamo v vodi raztopljen Nutril Se .Tako dobijo čebele vse mikroelemente in vitamine, ki jih rabijo za razvoj. Lahko dodamo tudi jodovo tinkturo, ki je proti nosemi prav tako učinkovita kot antibiotiki.

Če v panj damo 2 kg pogače bo to zadostovalo za 1-2 meseca.

Drugih posegov v panj v tem mesecu ne priporočam, pa tudi potrebni niso.

Prav je če v zavetrni legi namestimo napajalnik z vodo. Mogoče je včasih celo bolje, da ga nimamo. Napajalniki so lahko velik vir okužbe, predvsem noseme, zato skrbimo za čistočo in ga po potrebi večkrat razkužimo.Sicer pa je dobro vedeti, da čebele dnevno porabijo toliko vode, da je naš napajalnik bolj v zadovoljstvo čebelarju kot čebelam.

Marec pa je tudi zadnji čas, da si pripravimo potrebno število novih satnic, ki jih bomo rabili že naslednji mesec.Pri tem ne skoparimo. Staro satje je leglo raznih bolezni.Z zamenjavo satja bomo pridobili tudi kvalitetnejši med in zmanjšali možnost vnosa raznih ostankov zdravil v med.Zavedati se moramo, da je med največji dar narave, torej omogočimo čebelam, da ga shranijo v kvalitetno embalažo!

Tudi mi se pripravimo na novo sezono, da jo bomo pričakali vsaj z čisto in razkuženo opremo, še bolje pa s posodobljeno.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V APRILU

Končno je prišel čas, da bomo pogledali v panj in ugotovili kakšno je stanje pri naših čebelah.Klimatske razmere so v Sloveniji zelo različne, zato se jim moramo z datumom pregleda prilagoditi. Čebele ne poznajo koledarja, svoj razvoj prilagajajo dogajanjem v naravi.Tudi mi bomo storili tako. Za datum pregleda izberemo čas cvetenja češnje.To pomeni, da vsako leto pregledamo čebele, ko je v polnem cvetu točno določena češnja in ne kar na splošno. Ugotovili boste, da je ta datum zelo različen glede na leto in pokrajino.Toda to je edino merilo, ki ga poznajo čebele. Tega, za čebele edinega merila pa se moramo točno držati, kajti le tako bomo lahko delali primerjave.

Ko odpremo panj, najprej ugotovimo koliko pogače so čebele pojedle.Po potrebi jo lahko dodamo,saj bo v tem času delovala zelo stimulativno.Med pogačo lahko primešamo tudi izvleček iz kostanjevega lubja (tanin). Prodajajo ga pod imenom Farmatan. Količino določite glede na stanje čebel.Zelo zmanjšuje grižavost in nosemo.

Ko odstranimo sate tople stavbe (prečne), lahko vidimo kako je družina prezimila.Večina družin zaseda 4-5 satov medišča in 4-5 satov plodišča.Razpored gnezda je lahko tudi drugačen (samo medišče ali samo plodišče).Ne glede na to kako je gnezdo razporejeno, ga pustimo pri miru! Odstranimo 2-3 najslabše sate. Naj nas ne moti  če je v njih med,cvetni prah ali zalega.Ob gnezdo (predzadnji sat) vstavimo satne osnove.Sate, ki smo jih odstranili, pa damo v toplo stavbo. Najslabše sate iz tople stavbe pa odstranimo iz panja in damo v predelavo.Tako vsako leto iz panja izločimo najslabše satje. Panj odenemo z izolacijo in ga zapremo. To je vse delo s panjem ki še ustreza normativom, ki smo jih določili na podlagi izkušenj ali nasvetov.Moj normativ je, da panj zaseda vsaj 7 satov.Kaj s panjem, ki ni dosegel normativa? Odstranimo mu 5 praznih satov in namesto njih vstavimo 5 satno rezervno družino.Ločimo jih le z satno osnovo, če obe damo v plodišče ali medišče. Še bolj enostavno pa je če je ena v plodišču in druga v medišču. Vstavimo jih tako da sta si v diagonali in ne ena pod drugo.Tako je družina dosegla povprečje ali je celo nad povprečjem.Kaj pa matici?  Pustimo ju lepo pri miru! Le čebele vedo katera je boljša.In nazadnje bo boljša ostala.Pri tem posegu se večkrat dogajajo stvari,ki niso najbolj v skladu z teorijami, ki jih zagovarjajo razni strokovnjaki.V nobenem primeru se čebele ne uničujejo med seboj! Velikokrat se zgodi, da še dolgo zalegata obe matici, ali pa je že čez nekaj minut ena zunaj mrtva.Če čebele pustijo zalegat obe matici, pomeni, da sta si enakovredni. Če eno zelo hitro izločijo, pomeni, da je bila izrazito slabša.Nikoli ne pomeni, da je mlada matica, ki smo jo dodali z rezervno družino boljša. Pustimo, da o tem odločajo čebele! Na ta način bomo poskrbeli, da bomo vedno imeli v čebelnjaku dobre matice. Pri tem nas njihova starost ne zanima! Tak postopek ni priporočljiv v izrazito brezpašnem obdobju.Vsekakor je najbolj primeren čas ko cvete češnja. Kasneje niti nima pomena to delat,ker iz take družine v tem letu ne morete pričakovat kakšnih večjih uspehov.  Čas ko cvete češnja in potem še ostalo sadje in regrat, čebele tudi izdelajo najlepše satje. Če je vreme zelo ugodno, damo v panj lahko tudi več satnih osnov. Ne zamudimo te priložnosti. To je vse delo pri čebelah, ki ga opravljam in priporočam tudi vam , da čebele po nepotrebnem ne vznemirjate. Vsak poseg v panj je za čebele stres. Na vsak stres pa se čebele odzovejo negativno.Namesto da bi nabirale med in si urejale življenje v panju tako kot jim najbolj odgovarja,se borijo s čebelarjevimi poizkusi podrediti si čebelo. Ne bo vam uspelo! Dajte na voljo čebeli dovolj velik prostor in mir -podredite se ji in uspeh ne bo izostal. Vsako spreminjanje volumna panja(nastavljanje medišč,zaklad ali celih naklad pri nakladnih panjih),je za čebele strahoviti stres.Še težje pa je določiti pravi trenutek za ta poseg.Težko bi našli družini ki bi enako prenesli postopek večanja volumna. Zato tudi uspeh tega početja ni predvidljiv, kakor tudi ne časovno in krajevno opredeljen. Vsekakor je za čebele najboljše če imajo vse leto na razpolago volumensko  enak prostor.Strah, da čebele ne bi čuvale vsega satja je neupravičen, le z matično rešetko jih ne smemo omejiti.

Nekateri čebelarji se konec aprila že pohvalijo s prvimi roji. Pri takem čebelarju je nekaj hudo narobe.Moral bo temeljito razmisliti kaj bo spremenil, da bo imel ob pravem času čebele na vrhuncu.To je prvi ukrep do boljšega prinosa medu. V Sloveniji se je spet razvnela »panjska vojna«,toda generali te vojne pozabljajo,da za vsakim panjem stoji čebelar in predvsem od njega in njegovih čebel bo odvisno koliko bo medu v loncih.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V MAJU

 To je mesec največjega razvoja čebel.Kjer pa je že aprila cvetel regrat in sadno drevje, pa so čebele že v začetku meseca na vrhuncu. Najpomembnejši cilj mora biti čebelarju, da so njegove čebele na vrhuncu ob začetku paše v okolici čebelnjaka.Cilj vsakega prevaževalca pa je , da so čebele čim prej na vrhuncu in potem vzdrževat tako stanje vso sezono.Nima smisla siliti v prezgodnji razvoj, ker potem ob nastopu paše izrojijo in medu v takem panju to leto ne bo.

Problem slovenskega čebelarstva je preveč rojev.Kje so glavni vzroki za to ?  Z gotovostjo lahko trdim,da za to niso krive čebele , krivi so čebelarji!

Eden od glavnih vzrokov za to je prezimovanje v omejenem prostoru ( plodišču ).

Panj moramo gledati kot celoto.Noben čebelar ni tak mojster, da bo ugotovil, kdaj čebele rabijo večji prostor.Čebele se odločijo za rojenje takrat ko nastopijo v panju za njih neugodni pogoji. Čebelar ta trenutek v panju zelo težko ugotovi, kaj šele v celem čebelnjaku.Ko se čebele enkrat odločijo, da bodo rojile, jih noben ukrep ne ustavi več!

Kako preprečevati rojilni nagon? Kot prvo moramo čebelam dati možnost, da matica neovirano zalega kolikor hoče.V listovnem panju je to mogoče le tako, da ima matica na razpolago plodišče in medišče, to je celo hladno stavbo. Med lahko odlagajo v toplo stavbo,kjer imajo na razpolago 6 satov.Mirno lahko trdim , da je 18 satov zalege gornja meja matice in polno razvite družine.Zavedati se moramo,da matica ne more obvladovati neskončno velikega prostora. Prav to je tudi lahko vzrok za rojenje.Ko se začne intenzivno medenje, čebele med odlagajo nad gnezdo in tako počasi matico omejijo le na spodnji del hladne stavbe.Vendar ima še vedno na voljo za zaleganje 11 satov.To je tudi skrajni čas, da iztočimo med.V tem primeru bomo točili 17 satov.Želim vam čim več takih paš. Če paša ni tako obilna bomo točili manj satov, kar pomeni, da panj s takim volumnom povsem zadošča našim pašnim potrebam. Če pa se najdejo čebele z matico, ki ji je to premalo prostora, potem je to matica, ki jo bomo uporabili za vzgojo novih.Taki rojevi matičniki so vrhunske kvalitete.Ne smemo pa za narejence vzeti rojeve matičnike povprečne ali celo podpovprečne družine.Tako bomo samo širili rojivost naših čebel.Pravilna odbira matic pa je drugi ukrep proti rojenju.

Kaj ukrenemo če so se čebele že odločile za roj ? Taki družini odvzamemo vso zalego in matico! Iz tega materijala naredimo ustrezno število rezervnih družin.To pomeni , da damo v 5 satni panj 2 sata zalege in ga dopolnimo z satnicami. Pazimo kakšne matičnike ali matice jim bomo dodali! Obvezno je treba dati tudi pogačo,tudi panju, ki smo ga podrli.Najbolje je če sta sata zalege iz različnih panjev.V panj, ki je hotel rojiti dodamo rezervno družino.Narejence ne odnesemo drugam, tako da se pašne čebele lahko vrnejo. 2 sata čebel je v maju najbolj optimalno število čebel, da se do jeseni razvijejo v pravo družino. Pazimo, da imajo celo sezono pogačo.Nesojeni izrojenec okrepljen z vsemi pašnimi čebelami, pa bo tudi prinesel dovolj medu.

Na tak način si bomo pripravili dovolj rezervnih družin z mladimi maticami.

Naše čebelarstvo mora temeljiti na vsakoletni vzgoji novih družin z dobrimi odbranimi maticami.

Ker bomo maja čebelarji tudi že točili, ne pozabimo, da je za čebele točenje stres. Po vsakem točenju je čebelam potrebno dodati pogačo.Pa še nasvet pri dodajanju matic. Družina sprejme novo matico najbolje ob intenzivni paši. Pomagamo si tako, da istočasno dodamo pogačo.Narejencem ne dodajajte tekoče hrane, ker boste povzročili rop.Vem, da mnogi mislite , da bo pri tako pogosti uporabi pogače nekaj ostanka sladkorja v medu.Ni se vam treba bati tega.Čebele jemljejo pogačo le kadar ni zunanjega dotoka hrane in jo rabijo za hrano- ne nosijo jo v satje . To ne velja za tekočino.Zavedajmo se, da normalna čebelja družina na leto porabi 80 kg medu za lastne potrebe. Čebelarji lahko vzamemo le višek tega prinosa.Pa še nekaj. Že Janša je učil, da čebele, ki so bile enkrat lačne, ne bodo nič nabrale dokler bo v panju ta matica.Čebelarji pazimo, da ne bodo naše čebele lačne, kar se v maju rado zgodi.Že stari oče me je učil da so čebele največkrat lačne prav ob cvetenju sadnega drevja.Ob lepem vremenu pa tudi kaj naberejo.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V JUNIJU

 Junij je za čebelarje najlepši mesec, to je čas intenzivnih paš po vsej Sloveniji. Če smo pravilno čebelarili nimamo drugega dela kot točiti med. To pa je čebelarjevo najljubše opravilo, ki ga čaka vse leto. Junij pa je tudi še čas, da si naredimo rezervne družine. Postopek je zelo enostaven. Ko je paša na vrhuncu tudi matica zelo intenzivno zalega. Toda ali bomo čez en mesec mi še rabili toliko čebel v panju. Če imamo samo eno pašo je odgovor NE. To tudi pomeni, da sedaj ne rabimo toliko zalege v panju? Iz vsakega panja vzamemo 1-2 sata pokrite zalege in jih damo v 5 satne panje.Nadomestimo jih s satnicami. Narejenec naj bo le iz 2 satov zalege in 3 satnic. Dodamo mu matico, pogačo in vodo. Pazimo, da bo zalega iz različnih panjev. Zakaj je to potrebno? Čebele niso enotne in nimajo želje da bi potegnile zasilne matičnike, zato zelo dobro sprejmejo matico. Narejencev ne odnesemo nikamor, da se pašne čebele vrnejo. Že čez nekaj dni začnejo mlade čebele izletavati na pašo in se bo narejenec do jeseni lepo razvil. Pri pridobitnih panjih se odvzem zalege do konca paše ne bo poznal. Pašnih čebel je prav toliko kot pred posegom, čebele , ki bi se izlegle v naslednjih dneh, pa do konca paše še ne bi nabirale.To delajo le v narejencu, ker so v to prisiljene zaradi pomanjkanja pašnih čebel. Če smo delali narejence v maju zaradi preprečevanja rojenja, so se do sedaj že toliko razvili, da je 5 satni panj premajhen.Prestavimo ga v večjega, sicer nam bo izrojil! Trditev da mlada matica ne bo rojila ni točna. Tudi enosatni plemenilček izroji če pravi čas ne odvzamemo matico.

Glede točenja vam ne bom solil pameti, saj ima tako vsak izdelan svoj postopek, ki mu najbolj ustreza.

Sedaj je tudi še čas, da si vzgojimo svoje matice, če to nismo naredili že prej. Postopkov je veliko, morda bi omenil le enega, ki bo za vse čebelarje dovolj enostaven. Panju, ki ima dovolj mladih čebel odvzamemo matico, ki jo lahko tudi uporabimo za  narejenca. Ko potegne zasilne matičnike mu jih uničimo. Ko smo prepričani, da si ne more več vzgojiti lastne matice, je pripravljen kot rejnik. Izberemo si panj, ki ima več let nadpovprečne rezultate in mu damo v gnezdo mlad sat, da ga matica v enem dnevu zaleže.Tak sat poln jajčk prestavimo v rejnika. Čebele vam bodo potegnile 50 in več matičnikov. Odberemo najlepše, kolikor jih rabimo, ostale podremo. Taki matičniki so po kvaliteti povsem enaki rojevim. Kako jih boste uporabili naprej pa že veste.

Moje čebelarstvo je tako, da imam čim manj dela, zato vam tudi ne vem več svetovati kaj delati ta mesec. Želim vam le da bi čim bolj obilno točili in po možnosti večkrat.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V JULIJU IN AVGUSTU

 Sedaj, ko to berete, ste že lahko ugotovili, da je za vami rekordna letina po rojivosti čebel, mogoče bo tudi po donosu medu. Mnoge teorije so odpovedale in čebelam ni bilo moč preprečiti rojenja. Siser sem pa to že napisal, da ko se čebele odločijo da bodo rojile, jih noben ukrep ne ustavi več. Letos sem videl roja z mlado matico, ki je čez mesec dni rojil. To potrjuje, da je edini pravi ukrep proti rojenju, da iz panja , ki se je namenil rojiti naredimo nove družine.

Julij je še mesec obilnih paš, zato s čebelami nimamo posebnega dela. Čebele so veliko bolj zadovoljne v senčnih gozdovih, kot na vročih travnikih. Najbolj pa pogrešajo vodo. Pazimo, da jim je ne primanjkuje.

Julij je tudi čas, ko večinoma medi le še smreka in jelka, zato nas lahko preseneti, da se bo med strjeval že v satju. Tega pa se večina čebelarjev zelo boji. Povsem neupravičeno. Postopek, kako iztočiti med, ki je kristaliziral že v satju je zelo preprost. Sate , v katerih je kristaliziran med odkrijemo in znosimo v bližnje grmovje. V panje vstavimo rezervno satje, vsaj nekaj, in satne osnove. Čebele bodo zelo hitro začele prazniti mano in jo nositi v panj. Sate, ki jih najprej spraznijo, lahko damo nazaj v panj. Če nimamo rezervnega satja, damo nekaj satnih osnov, kasneje pa dodajamo sate , ki so jh čebele že izpraznile. Satnice bodo čebele zelo hitro naredile, ker nimajo drugega prostora za »obilno medenje«.Priporočljivo je, da imajo čebele na voljo dovolj vode, ki jo rabijo za topljenje mane. Ta postopek traja 2-3 dni, odvisno od vremena. Pazite, da pravočasno odstranite izpraznjeno satje. Tako se vam ni treba bati, da bi ga čebele uničile. Satje preko noči ne pospravimo, ampak ga pustimo, da ga rosa navlaži. Tako naslednji dan čebele še lažje pobirajo kristaliziran med.Ko pobiramo izpraznjeno satje , kristalčke, ki so ostali v satu otresemo na tla.V rosi se bodo razmehčali in tudi te bodo čebele znosile v panj.  Ko je postopek končan, je tudi konec »dobre paše« in med iztočimo. Res je nekaj več dela, toda koristi so večkratne:

1.     Iztočili smo kvaliteten med, ki je bil že izgubljen in ki ne bo več kristaliziral

2.     Pridobili smo precej kvalitetnega voska (iz odkrivancev)

3.     Čebele so nam zgradile nove satnice

4.     Ob »odlični paši« so matice dobro zalegale

Tak postopek lahko opravimo, ko v naravi ni več paše. Ob dobri paši bodo čebele pustile satje in nabirale medičino v naravi. Upam, da sem s tem odgovoril tudi pozivu g. Kavčiča v majskem  čebelarju, kakor tudi vsem, ki ne vedo kam z kristaliziranim medom v satju.

Po obilnih julijskih pašah ponavadi v avgustu nastopi brezpašno obdobje. V tem času ni priporočljivo odpirati panjev, ker zelo hitro povzročimo rop. Panji so polni čebel, ki so brez dela in se hladijo na bradah panjev. Toda to je le navidezna moč čebelje družine. To so čebele, ki ne bodo dočakale zime. Pomembne so čebele, ki se bodo polegle v avgustu in pozneje. Torej zavisi od intenzivnosti zaleganja v avgustu kako močne čebele bomo zazimili. Zato ne naredimo napake, ki jo dela večina čebelarjev. Ko je konec paše iztočijo med in odidejo na zaslužen dopust, čebele pa prepustijo lastni iznajdljivosti.Drugače je seveda tam kjer imajo to srečo , da jim v avgustu obilno medi škržat. Večina čebelarjev te sreče nimamo in je treba ukrepati drugače.

Po zadnjem točenju čebele začnemo pripravljati za zimo. V največji avgustovski vročini moramo razmišljati o tem, kako bodo naše čebele prezimile.Izkoristiti moramo stare pašne čebele in doseči maksimalno zaleganje matice. Ni res, da noben ukrep ne more stimulirati matice k večjemu zaleganju.Res pa je , da jih stimulira samo dobra paša. Ne pomaga nobeno dražilno ali stimulativno krmljenje z nekaj litri sirupa.Kako vpliva dobra paša na čebele in posredno na matico, nam pove podatek iz davnega leta 1952. Po dokaj slabi letini je v septembru nastopila letina tisočletja na žepkovi paši v Liki.Točili so po 125 kg na panj. Pojavilo pa se je še nekaj, kar niso pričakovali. Matice so tako obilno zalegle, da so čebele v velikem številu rojile. Odlično so potem prezimili tako roji kot izrojenci.

Ker ne moremo pričakovati take paše jo moramo ustvariti umetno. Sto metrov od čebelnjaka si pripravimo naše »pasišče«. Pripravimo si posode, ki so nizke in imajo čim večjo površino. Primerno je če si tako pripravimo več lesenih korit. Količina zavisi od števila čebeljih družin. Večja je površina teh korit enostavneje bo in tudi hitrejše bo krmljene. V te korita nalijemo 15% sladkorno raztopino in jo prekrijemo s slamo ali suho travo.Plast naj bo primerno debela, da se čebele ne bodo utapljale. Zakaj ravno 15% raztopina? Tako sestavo ima medičina večino cvetja. Če bi bila koncentracija manjša jo čebele ne bi preveč rade nabirale ob večji koncentraciji pa lahko pride do ropanja, ker čebele pridejo »umazane« v panj . Ob slabem vremenu – dežju prekinemo s krmljenjem, ker bi hladen dež uničil preveč čebel.Na tak način bodo dnevni donosi tudi po 2-3 kg na panj. S tem smo dosegli, da porabimo stare čebele in da matica intenzivno zalega .Konec avgusta bomo tako imeli čebele nakrmljene za zimo in poln panj mladih in zdravih čebel. Na ta način seveda ne dobijo vsi panji enake količine zimske zaloge. Našel se bo morda tudi panj, ki ni nabral zadostne količine zimske zaloge in bo propadel zaradi lakote.Nič hudega, le kaj nam bo družina, ki ni sposobna nanositi dovolj zaloge iz 100 m oddaljenega pasišča.Taka družina ni sposobna nabrati nekaj medu za čebelarja in takih družin v mojem čebelarstvu ne potrebujem. To je tudi nek način selekcije čebel na medonosnost. Z leti bo takih družin vse manj!

Sigurno vas skrbi koliko vam bodo z vašega pasišča znosile sosedove čebele. Ne bodite taki Gorenjci. Najlaže je če se s sosedom dogovorite, da imata vsak svoje pasišče ali pa skupnega. Pred leti smo preiskusili 5 kontejnerjev s po 60 panji na enem pasišču , pa je vse odlično delovalo. Na tak način lahko krmimo na istem pasišču tako pridobitne družine kot narejence in pet satarje, skratka vse čebele ne glede na njihovo moč.Vsaka družina si bo vzela toliko kolikor je sposobna.

Ne bojte se ropanja!

Namenoma nisem nič napisal o urejanju plodišča in medišča , ker je to popolnoma nepotrebno delo. Čebelam pustimo vse sate v panju in vsaka družina si bo sama uredila in razporedila zaloge tako kot ji najbolj odgovarja.

Tako nimamo nobenega dela istočasno pa še rešen problem s shranjevanjem satja.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V SEPTEMBRU

 September je mesec, ko lahko le še delno  popravimo napake ali našo lenobo iz prejšnjega meseca.Če smo res ljubitelji čebel imamo v začetku septembra že vse pripravljeno za prezimovanje čebel.

Naj na kratko povzamem kakšna je situacija v čebelnjaku in panju. Ves avgust smo čebele krmili na našem bližnjem pasišču. Če odpremo panj, bomo ugotovili sledeče stanje:

Panji so polni mladih čebel, polni hrane in polni zalege. Naj nas ne skrbi razpored zalege in hrane.Sedaj ko smo jim ukinili » pašo » bodo matice nehale zalegati. Tako, kot se bodo polegale čebele, tako se bo spreminjal položaj gnezda in zaloge hrane. Prazno mesto v gnezdu bodo čebele zapolnile s hrano.Do začetka zime se bo tako izoblikovalo v panju stanje, ki čebelam najbolj ustreza.

Pri tem moram opozoriti na napako, ki so jo delali čebelarji v letošnjem letu, ko so hoteli poenostaviti odstranitev matične rešetke. Nekateri so jo enostavno odstranili in pustili med plodiščem in mediščem prazen prostor.Nekateri pa so jo nadomestili z raznimi distančnimi vložki. Oboje je napaka! Sate medišča je potrebno dvigniti, kajti le tako  čebele panj sprejmejo  kot celotno gnezdo. Če so nam poleti to napako oprostile, nam jo pozimi ne bodo.Zato je zdaj zadnji čas, da to uredimo tako kot je potrebno.

Na ta način smo nahranili in pripravili za zimo vse panje v čebelarstvu.NI potrebno nobenega združevanja in pridruževanja.Vse družine bodo normalno prezimile. Če jeseni združujemo družine, se le te še dolgo ne bodo umirile in bodo slabo prezimovale.

Satje pustimo v panju, saj je tam najboljše skladišče.

V glavnem sem napisal kaj septembra ne delamo. In kaj naj bi čebelarji delali septembra? NIČ. In tudi čebele bodo najbolj zadovoljne če jih pustite pri miru.

Edino delo, ki nas še čaka je, da jih bomo enkrat do spomladi zapažili.

Mnogim so bila moja čebelarska navodila milo rečeno čudna. Tako pač zgleda čebelarjenje pobiralca medu.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V OKTOBRU

 Že več kot 35 let berem čebelarska opravila in se čudim koliko dela je s čebelami vsak mesec, neglede na panjski sistem. Vedno sem skušal nekako razumeti, da je pomladi in poleti res nekaj dela pri čebelah, če si nagnjen k temu, da rad brskaš tam kjer te ne srbi. Kaj bi pa pri čebelah delal oktobra pa res ne vem.Lahko se odločimo le za eno opravilo. Če želimo, da bi matica čim dlje zalegala , panje   zapažimo. V nasprotnem primeru pa bomo to storili šele konec januarja ali v februarju. Seveda je zgodnje zapaženje lahko tudi velika napaka. Če potem pritisne nepričakovan mraz in čebele preseneti pri obilni zalegi so posledice lahko tudi usodne. Čebele so tisoče let preživele brez človekove pomoči in tega se moramo zavedati in ne pretiravati z našimi posegi. To je tudi vse neposredno delo s čebelami do pomladi.

Lahko pa se zamislimo o našem preteklem delu in o tem kaj bi spremenili v bodoče. Prav v ta namen pa bi rad  napisal nekaj misli v razmislek.

Prvo in najbolj pomembno je, da se ne smete preveč evforično navdušiti za vsako novost za katero ste zvedeli.Najprej se o tem pogovorite z drugimi čebelarji, vendar ne takimi ki že desetletja ne priznavajo nobenih novosti. Tudi ne s takimi, ki zagovarjajo same novosti in spremembe , ne da bi jih sami preizkusili v kraju kjer so vsaj podobni pogoji za čebelarjenje, kot v vaši okolici. Ko ste se za spremembo odločili, naj ne velja to za vse čebelarstvo. Preizkuse in testiranja delajte na manjšem številu čebeljih družin. Najbolje pa je če se tega preizkusa loti skupaj več čebelarjev. Upoštevajte le v praksi potrjene preizkuse!

Ker boste do pomladi pripravljali nove satne okvirje vam ponudim v razmislek in preiskus žičenje satnikov. Jaz namreč žičim satnike po dolžini in ne po višini, kot večina čebelarjev.Zakaj ? Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pri vlečenju sata iz panja izvlekli le letvico? Če imamo satnike žičeno vzdolžno, se nam to ne more zgoditi, saj jo držijo skupaj 4 žice.Že res, da se nam prav tako to ne bo zgodilo če jih lepimo skupaj, toda to je le delo za »vrtičkarje«.Tudi sat se ne bo posedel. Čebelar, ki je letos opazoval točenje žajblja, je le težko verjel, da se nov sat poln težkega medu kljub prevozu iz Hrvaške ni posedel. Preizkusite !

Če se boste odločili za posodabljanje čebelarstva, vam priporočam ometalnik za čebele. To je resnično velik pripomoček za vse velikosti čebelarstev. Uporabljam ometalnik g. Peterke , ki zasluži oceno odlično. Preizkusite!

Razmislite tudi o sodobnem načinu odkrivanja satja in točenja.

Vse čebele nabirajo vrhunski med, od nas čebelarjev pa je odvisna kvaliteta, ko je v kozarcu.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V NOVEMBRU

November je že povsem zimski mesec, vsaj za čebele. Oblikovale so zimsko gručo v tistem delu panja, ki jim najbolj odgovarja.Ker večina čebelarjev ne čebelari tako, da pusti čebelam kje bo ta prostor v panju, naj opozorim na napako, ki jo že desetletja berem v mesečnih navodilih. Gnezdo naj bi prestavili v sredino plodišča. Pozimi se čebele pomikajo za hrano v levo ali desno.Že to jim ne ustreza,  kajti tisoče let so se v drevesnem duplu pomikale za hrano le navzgor. Ni jim bilo potrebno, da so v najhujšem mrazu morale premakniti gnezdo preko novega sata in zasesti novo ulico s hrano. To opravilo za čebele ni enostavno ! Kaj pa se zgodi ko čebele pridejo do zadnjega sata, pa naj bo to levo ali desno, si lahko mislimo. Najbližja hrana je oddaljena vsaj 4 prazne sate in za čebele nedosegljiva. Zato pustite čebele, da izberejo prostor za zimsko gručo ob robu panja.

 Pri navodilih za mesec oktober je urednik dodal fotografijo in opozorilo, da očistimo propolis. Res je , da čebele jeseni zapropolizirajo vse špranje, da imajo lepo zaprt svoj dom. Jeseni ne priporočam odpiranja panjev in strganja propolisa. To delo opravimo pomladi ob prvem pregledu, ko cvete češnja.

Ker večina čebelarjev jeseni odstrani satje iz medišča ima tudi probleme s skladiščenjem. Zopet berem v navodilih kako jih zložiti v omaro in žveplati ali postaviti kislino.To delajo tudi tisti čebelarji, ki so jih vse leto polna usta o naravnem čebelarjenju in ostankih raznih strupov v medu in vosku. Kaj žveplo in kisline niso strupi ? Če hočemo da bo učinek za zatiranje voščenega molja zadovoljiv, pa tudi količina strupa ni zanemarljiva.

Priporočam vam bolj enostaven in resnično biološko neoporečen način shranjevanja satja. Satje najprej razporedimo- zložimo po prostoru  tako , da je med njimi dovolj velik razmik, vsaj enkrat večji kot v panju. Še bolj enostavno je, če ga obesimo na vrvico.Prostor naj bo zračen in suh, lahko tudi v čebelnjaku.  Zaradi prepiha okrog satov se molj ne bo naselil v sate, ker mu taka klima ne ustreza. Ko pritisne prvi mraz in so sati lepo osušeni, jih zložimo v skladovnice tako da ležijo in ne pokonci kot v panju. Svoje rezervno satje imam tako uskladiščeno že nekaj let pa se ga molj še ni lotil.

O zatiranju varoe namenoma nisem pisal, saj je to delo veterinarjev. Ko sem prebiral zadnje napotke o zdravljenju, pa sem se vseeno odločil, da bom napisal vsaj dva stavka o mojih izkušnjah z oksalno kislino.Resnično je zelo učinkovita. Toda ta učinkovitost ima tudi lepotno napako. Oksalna kislina v organizmu razgrajuje kalcij in s tem krajša življensko dobo celicam.Verjetno je prav zaradi tega tako učinkovita. Z vnosom oksalne kisline v panj tako  skrajšujemo življensko dobo čebelam in tako iz zimskih čebel dobimo kratkožive čebele, spomladi pa prazne panje. Ker ima oksalna  kislina enak učinek na vsa živa bitja, verjetno tako pridobivamo tudi kratkožive čebelarje. Odločite se za amitraz ta povzroča »samo raka«. Tudi mravljinčna kislina ni naravno sredstvo v taki koncentraciji kot jo priporočajo.Postavite si hlapilnik v spalnico za en mesec ,če si upate.

Ker  so to moja zadnja navodila, bi rad povedal še nekaj misli za zaključek.

Odzivi na moj način čebelarjenja so bili sodeč po telefonskih klicih precej burni.

Da so ta mesečna navodila in referat na čebelarskem posvetovanju v Celju zagledali luč sveta so »zasluge » g. Zdešarja. Brez njega bi še vedno mirno čebelaril tako kot veliko let prej. Panj in tehnologijo sem izdelal zase, da sem si olajšal delo, povečal pridelek medu in ne nazadnje, da sem dopustil čebelam živeti tako kot jih je naučila mati narava. Čebele so del  mojega življenja in vedno sem razmišljal kako jih čim manj vznemirjati in jim pustiti, da opravljajo svoje poslanstvo na zemlji. Tudi mi ne bi bili zadovoljni če bi  vsak dan ob prihodu domov ugotovili , da nam je nekdo premetal stanovanje, spremenil razpored prostorov, enkrat zaprl dostop do polovico prostorov , drugič dvignil strop…To naj bo v razmislek tistim, ki mislijo , da čebel nimam rad in slabo ravnam z njimi.Čebele ne rabijo človeka čebelarja , da jim bo vsak dan brskal po domovanju-panju.

Nazadnje pa bi rad še povedal, da to ni nikakršna reklama za nov panjski sistem, ker ne bi bil rad udeleženec posiljevanja z raznimi panji, ki so vsi »najboljši«, ali vsaj boljši od tega kar imamo.Važno je , da obvladamo delo s čebelami v panju ki ga imamo. Potrebno se je vseskozi izobraževati in slediti novim odkritjem, le tako bomo uspešni.

Vsem čebelarkam in čebelarjem želim še naprej uspešno delo pri čebelah, kakor tudi v življenju.

začetek strani

ČEBELARSKA OPRAVILA V DECEMBRU

Neposredno pri čebelah nimamo nobenega dela.Uredimo si zapiske in podatke o preteklem letu.Če do sedaj nismo imeli, si lahko sedaj pripravimo nekakšno kartoteko za vsak panj posebej.Važno je, da potem sproti vpisujemo vsa dogajanja.Če smo to delali že do sedaj imamo tako vse pripravljeno za analizo našega čebelarstva. Po skrbnem pregledu zapiskov ugotovimo kje smo delali napake. Na podlagi teh analiz si pripravimo plan dela s čebelami za prihodnje leto. Naj nas ne bo sram pregledati teh analiz in planov skupaj s čebelarskimi prijatelji, ali jih pokazati bolj izkušenim čebelarjem in jih prositi za mnenje. Če se bomo dobro pripravili, bo drugo leto mnogo manj presenečenj in temu primeren tudi uspeh.

Prav tako pomembno je izobraževanje. Tej temi slovenski čebelarji namenjamo premalo časa in pozornosti. Mnogi tudi stari čebelarji premalo poznajo življenje čebel in nova dognanja znanosti o čebelah. Neizčrpen vir podatkov je internet. Vem, da na žalost ti podatki niso vsem dosegljivi .Pozanimajte se pri prijateljih, ki imajo dostop na internet, morda si bodo vzeli kako minuto časa tudi za vas. Berite vsaj strokovne članke v čebelarju, ki jih je vse več,saj je le to pot do novih spoznanj. Če se vam zdijo preveč znanstveno napisani, se posvetujte s prijatelji in jih skupaj preglejte.Lahko tudi postavite vprašanje uredniku. Za tiste, ki pa menite, da je strokovnih člankov premalo, ali da so premalo znanstveni, pa priporočam, da si najdete le te iz drugih virov. Za vse pa naš časopis nikoli ne bo dober.

Klicalo me je precej čebelarjev za razne nasvete. Ker je to zadnja prilika bom opisal še nekaj mojih izkušenj v zvezi s prestavljanjem panjev.Konec junija sem na smrekovi paši prepeljal zabojnik s čebelami na novo stojišče oddaljeno 5 km in 800 m višinske razlike.Vrnilo se je za 2 panja čebel. Marca sem prestavil čebeljo družino v 200 m oddaljen čebelnjak. Ni se vrnila nobena čebela, ker pomladi ko začnejo letati še ne gredo tako daleč iz panja ,da bi našle svoj stari dom. Jeseni, ko so nehale leteti sem zamenjal naseljen in nenaseljen panj. Ob prvem izletnem dnevu so se vse čebele vračale v stari dom. To so bile še vedno iste čebele kot ob zazimitvi. Čebela ne pozabi svojega doma. Če jih prestavljamo v čebelnjaku bo to uspešno le takrat ko bo panj na oddaljeni lokaciji toliko časa, da odmrejo pašne čebele. Potem ga lahko vrnemo v čebelnjak, kajti nove čebele ne bodo prepoznale prejšnje lokacije. Poleti sem premaknil cel zabojnik čebel za 50 m in to podnevi z odprtimi čebelami. Čebele so se brez problema vračale v svoje panje. Čebela, ki se vrača s paše prepozna najprej čebelnjak in šele nato najde svoj panj. Da premikanje panjev pozimi ne povzroča čebelam nobene škode, lahko trdim iz izkušnje, ko sem ob božiču pri   - 10 ° C prepeljal zabojnik celih 250 km brez vsake škode.

Kako in kdaj boste premikali čebele se odločite sami, moje izkušnje naj vam bodo le v pomoč.

Na koncu vsem čebelarkam in čebelarjem SREČNO 2003

začetek strani

ZA KONEC

Na koncu pisanja, pa bi rad obvestil »čebelarja«, ki je ukradel 6 naseljenih panjev mojega tipa in več kot 10 pet satarjev, da mu to ni potrebno več delati, saj jih sedaj izdeluje g. Krže na Vrhniki.Naročite jih lahko tudi pravi čebelarji! Naj uspešno čebelari v njih.

začetek strani
vzreja matic | glavna stran | povezave | moj način | opravila | čebela | proizvodi | opraševanjeobjave | galerija]