na prvo stran
ČEBELARSTVO
Brane Kozinc
Hraše 1a 4248 Lesce
GSM.: +386 41 734 009
tel.:   +386 4 533 32 03
fax.:  +386 4 533 32 03
brane.kozinc@telemach.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moj način čebelarjenja

[ Uvod | Razvoj panja | Konstrukcija panja | Tehnologija čebelarjenja | Zaključek ]

konec strani

UVOD

Uvodoma bi rad predstavil svoje čebelarstvo. Za začetek čebelarjenja lahko štejem leto 1963, ko sem začel samostojno čebelariti s prvo čebeljo družino, ki sem jo dobil od starega očeta VOVK FRANCA, priznanega vzrejevalca matic. Bil sem razočaran, zakaj samo eno družino?! Njegov odgovor sem si zapomnil za vse življenje: » Če boš dobro čebelaril, je to dovolj, da boš povečal čebelarstvo kolikor boš hotel, če ne, je pa še te družine škoda.« S čebelami pa sem se spoznal že precej prej, saj sem vedno pomagal staremu očetu.Postopno sem širil in povečeval svoje čebelarstvo na 30 panjev.Do ključne spremembe pa je prišlo pred približno 15 leti, ko sem se odločil za prevažanje čebel.Sedaj čebelarim s 120 panji čebel.Panji, kontejner za panje, kontejner za točenje in drugi pripomočki so lastne konstrukcije in večinoma tudi izdelave.

Že po prvem prevozu čebel sem ugotovil, da bodo potrebne korenite spremembe prevažanja, panjskega sistema in tehnologije čebelarjenja.Na tak način kot je to delal moj stari oče in njegovi prijatelji, ne bo šlo.Enostavno je bilo skonstruirati kontejner,težje in dolgotrajnejše pa panj in zanj primerno tehnologijo.Prepričan sem, da sem pri tem uspel.Na ta način čebelarim že več kot 10 let.V enakem panju in po enaki tehnologiji pa čebelarijo tudi moji čebelarski prijatelji, skupno v 5 kontejnerjih s po 60 panji. Vsi dosegamo nadpovprečne rezultate pri donosih medu z veliko manj dela in nepotrebnega vznemirjanja čebel.

začetek strani

RAZVOJ PANJA

Hitro sem ugotovil, da klasični AŽ panj ni primeren za moje zahteve in potrebe. Nakladni panj me ni zanimal iz več razlogov, ki jih ne bom navajal.Prvo in edino vodilo pri iskanju novega panja mi je bilo, da so čebele edine spremljevalke človeka,ki jim ni uspel spremeniti način življenja od kar jih pozna,pa vse do danes.Torej se mora človek prilagoditi njim in jim omogočiti živeti in delati za kar so bile ustvarjene.Da bi ugotovil kakšno domovanje jim ustreza in kako si v njem uredijo življenje, sem jim dal na voljo praktično neomejen prostor za bivanje.To je bil velik lesen zaboj v velikosti 4 AŽ panjev.Po 3 letih opazovanja življenja čebel v tem vele panju pa sem se odločil, kako bo izgledal moj panj in kako bom z njim čebelaril.Pri tem sem v prvi vrsti upošteval potrebe čebel, nato pa prilagojenost AŽ sistemu.

začetek strani

  KONSTRUKCIJA PANJA

Panj je  po zunanjem izgledu povsem enak AŽ panju,saj je tak najbolj primeren za prevažanje, pa tudi namestitev v čebelnjake.V notranjosti pa je povsem drugačen. Kot prvo in najpomembnejše je, da ni matične rešetke. Satniki imajo enako dimenzijo kot pri AŽ panju.Razpored satov je sledeč: 22 satov je na hladno stavbo, 8 pa na toplo stavbo.Ker ni matične rešetke, je plodišče toliko dvignjeno, da je do medišča le 8 mm,kolikor merijo nosilne palice.Tako mi na podnici ostane več prostora, ki ga lahko izkoristim za  pitalnik ali za vstavljanje pogače.Okvir z razstojišči je samo eden in zajema plodišče in medišče, prirejen pa je tako, da lahko vstavim 2 okvira z mrežico ali 2 pitalnika, ali kombinirano.Vsak pitalnik drži 5 l in ima kontroliran odvzem hrane. Za okvirom z razstojišči lahko vstavim premične nosilce za 8 satov na toplo stavbo( 4+ 4). Nazadnje pa je še okvir z mrežico, ki zapre panj. Drugačna je tudi brada panja, je le okvir z mrežico.To se je dobro izkazalo zlasti pri prevažanju.Čebele sploh ne opazijo,da so zaprte,saj imajo prav toliko svetlobe in zraka kot pri odprtem panju.

Zato so čebele povsem mirne med prevozom, pa tudi odpiranje panjev po prevozu je lažje in manj stresno za čebele in čebelarja.Resnici na ljubo naj povem,da na toplo stavbo uporabljam le 6 satov,ker to povsem zadostuje našim pašnim potrebam.

začetek strani

TEHNOLOGIJA ČEBELARJENJA

Jaz imam v panju vseh 365 dni v letu 28 satov.Lahko pa se jih ob posebnih primerih poljubno število odstrani.Vendar je to že dodatno delo, ki ni potrebno, ker je končni efekt enak.Opis dela s čebelami bom začel z mesecem avgustom, saj je tako najbolj razumljiv.

V drugi polovici avgusta je najprej na vrsti še zadnje točenje medu,kajti čebele je treba pravočasno pripraviti za zimo.Po točenju vstavim iztočene sate nazaj v panj  tako, da so najstarejši sati zadaj v topli stavbi.Pripravljeni so za spomladansko zamenjavo. Nato panje toplotno izoliram in zaprem.Naslednje odpiranje panjev bo šele naslednje leto ob cvetenju češnje.Tako pripravim za zimo vse panje, ne glede na to koliko čebel je v panju,tudi tako imenovane slabiče.Na vrsti je le še krmljenje čebel za zimsko zalogo.100 m od kontejnerja (čebelnjaka) namestim dva 200 l  soda, ki služita kot napajalnik.Napolnim ju z 12-14% sladkorno raztopino.Soda pokrijem z lesenim plovcem in suho travo.V lepem in toplem vremenu kontejner s 60 panji porabi oba soda tekočine v enem dnevu,lahko tudi več.Vsak večer sode ponovno napolnim.Tako je lahko dnevni »donos« na panj tudi 1 kg.Ob tako dobrem donosu matica odlično zalega.Če je vse pravilno pripravljeno,se čebele ne utapljajo v sodih in NE ropajo.Ob slabem vremenu krmljenje prekinem!Pojavi se strah,da bomo krmili tudi sosedove čebele.Če so sosedove čebele oddaljene 1km, bodo njegove čebele odnesle z našega »pasišča« tako malo,da še za nas Gorenjce ni problem v primerjavi z pozitivnimi stranmi takega krmljenja.Če pa so sosedove čebele bliže,se je dobro dogovoriti o skupnem krmišču.Povprečno namenim za panj 10 kg sladkorja.Pri takem načinu krmljenja ne dobijo vsi panji enake zimske zaloge.Pa me to ne skrbi preveč. Najde se tudi tak panj,ki si ni nabral dovolj zimske zaloge in propade od lakote. Take čebele v mojem čebelarstvu tudi nimajo kaj iskati!Če takega načina krmljenja ni mogoče izvesti,je na voljo tudi druga možnost.Odstraniti je potrebno sate iz tople stavbe.V okvir namestim 2 pitalnika in z 2 kratnim krmljenjem  je vse končano.Potem do pomladi čebele rabijo le še mir.

Ko se februarja ali marca začnejo topli dnevi,dobi vsak panj na podnico pogačo. Odvzem pogače je le v takih dneh ko čebele letijo in prinašajo vodo,kar je boljše kot pogača nad ali ob gnezdu.Pogača mora biti čebelam na razpolago vse do prve paše.Ko v aprilu zacvete češnja-točno določeno drevo,čebele prvič in zadnjič pregledam.Ko odprem panj najprej odvzamem 3 najslabše sate,ki gredo v predelavo.Odstranim sate tople stavbe,da lahko vidim razpored čebel in ocenim njihovo moč.Ob gnezdo dodam 3 nove satne osnove.Sate ki jih zamenjam z osnovami pa prestavim v toplo stavbo.V panju,kjer čebele zasedajo vsaj 7 satov je to tudi vse delo z njimi.V panj kjer čebele ne zasedajo sedem satov pa dodam 5 satno družino iz rezerve z mlado matico.Ne iščem stare matice in ne ugotavljam vzroka šibkosti družine.Družini se brez problemov združita.Katera matica ostane ne vem,pa tudi zanima me ne.Čebele že vedo katera je boljša.Pri tem načinu združevanja je zanimivo,da včasih čebele že v eni uri vržejo ven matico(ponavadi staro),spet drugič pa ostaneta v panju obe tudi po mesec in več.S tem posegom izenačim moč družin in zamenjam slabe matice.Starost matic ne kontroliram,važno je da dobro zalegajo.V tem času matice intezivno zalegajo in ker jih prostorsko nič ne ovira je pred začetkom paše 16 satov zalege in tudi več. Želja po rojenju v glavnem ni prisotna in se ne poglabljam v ta problem.Pred začetkom paše odstranim žrela na panju,da imajo čebele čim bolj neoviran dostop.To pa je tudi vse delo do prvega točenja.Pri prvem točenju dodam vsaki družini še 2 satni osnovi.Izločeno satje porabim pri narejanju  rezervnih družin.Če pri točenju naletim na družino ki se pripravlja na rojenje,iz nje naredim 5-6 rezervnih družin.Namesto nje pa vstavim novo.To delam tako,da ostanejo tudi vse pašne čebele.To se zgodi z največ 3-4 družinami.To me ne moti,saj iz njih naredim 15-20 rezervnih družin.In kako zgleda točenje,če ni matične rešetke? Medišče je polno medu,če je dobra paša tudi vsa topla stavba,v plodišču pa polno zalege.Vse tako kot če je v panju matična rešetka.Nekaj pa se le razlikuje .Na satih v plodišču ni vencev medu ali pa so zelo majhni.Kako pride do take razporeditve?Čebele v naravi težijo k temu,da si ustvarijo razpored v bivališču tako kot jih je naučila narava .Najbliže vhodu v panj je zalega,za njo in nad njo pa med.Prav to pa ji omogoča ta panj.Ko vračam iztočeno satje dobi vsaka družina tudi pogačo,da laže prebrodi stres ob točenju.

Potem samo še skrbim,da čebelam nudim čim boljšo pašo.Do sedaj še nisem doživel,da bi bila paša tako obilna,da bi bil panj premajhen.

V dokaz,da je moj način čebelarjenja dober,pa so tudi sledeči podatki:

- največji dnevni donos na panj je bil na akacijevi paši v okolici Osijeka 12kg
- en sat medu je največ tehtal 6,40 kg na žajbljevi paši v Istri
- največ sem iz enega panja natočil 46 kg na smrekovi paši na Jelovici
največ je bilo naenkrat 18 satov zalege na paši oljne repice v Slavoniji

začetek strani

ZAKLJUČEK

Tak je moj način čebelarjenja,enostaven in preprost kolikor se le da.Čebelam dam to kar rabijo:mir in dobro pašo.Da delam pri čebelah le toliko kot je nujno potrebno,bodo potrdili moji čebelarski prijatelji,saj pravijo,da nisem čebelar ampak pobiralec medu!

V tem kratkem opisu mojega čebelarjenja nisem hotel utrujati z raznimi merami in skicami ali fotografijami,saj ni moj namen delati reklamo za tak način čebelarjenja.Slovenci smo pač taki čebelarji,da vsak prisega na svoje inovacije. Če pa bo ta opis koga le spodbudil k razmišljanju se za podrobnosti brez zadrege lahko oglasi pri avtorju.

začetek strani
vzreja matic | glavna stran | povezave | moj način | opravila | čebela | proizvodi | opraševanje | objave | galerija]