na prvo stran
ČEBELARSTVO
Brane Kozinc
Hraše 1a 4248 Lesce
GSM.: +386 41 734 009
tel.:   +386 4 533 32 03
fax.:  +386 4 533 32 03
brane.kozinc@telemach.net

 

Matični mleček

Matični mleček je snov, ki jo proizvajajo žleze čebel delavk in je hrana čebeljih ličink prvih treh dni, ter matičnih ličink do preobrazbe v bubo. Je tudi hrana odrasle matice za vse življenje, ki je ponavadi tridesetkrat daljše od življenja delavk. Matica na vrhuncu sezone poleže do 1500 jajčec na dan, kar ji omogoča hrana bogata z beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati, vitamini, rudninskimi in hormonksimi snovmi, ki jih lahko nudi samo matični mleček.

Svež matični mleček moramo hraniti v hladnem, temnem prostoru, zato ga prodajamo v zatemnejenm steklenem kozarcu, obdanim s stiroporjem, da ohranjamo nizko temperaturo v času ko ni v hladilniku. Kozarček vsebuje 30 gramov matičnega mlečka, kar je idealna količina za mesečno jemanje za enega človeka. Po enem mesecu je uživanje matičnega mlečka dobro začasno prekiniti. Paziti moramo da matični mleček ne pride v stik s kovino, zato moramo pri uživanju uporabljati leseno ali plastično žličko.

Matični mleček pridobivamo vzporedno z vzrejo čebeljih matic. Večji del postopka je popolnoma enak. V času ko so matičnjaki primerni za pobiranje mlečka, ocenimo koliko matic bomo potrebovali za vzrejo. Kar je več kot potrebujemo, porabimo za mleček. Ker na plemenilni postaji Anton Janša pod Zelenico vsako leto oprašimo precej veliko število matic, se vzporedno nabere tudi nekaj matičnega mlečka.