nazaj

 

ŠČIPALCI (PSEUDOSCORPIONS) NARAVNI SOVRAŽNIKI VAROE

K pisanju me je vzpodbudil članek dr. Prainfalka o možnem naravnem zatiranju varoe.
Če pogledamo v knjigo Živalstvo Evrope najdemo tudi ščipalce. In kaj piše ? Razširjeni so po vsej Evropi in skoraj po celem svetu. Živijo skriti med listjem, pod lubjem, v ptičjih gnezdih, v hišah, v knjigah, herbarijih, doma pa je predvsem v stanovanjih. Samice se obešajo na muhe, ki jih prenašajo iz kraja v kraj. Hranijo se s pršicami in drobnimi žuželkami. Samica nosi 20 do 40 jajčec v posebni valilni vrečici pod zadkom. Odloži jih v posebno gnezdo kjer se razvijejo mladiči. Dozorijo po več levitvah v dveh letih.Veliki so nekaj milimetrov.
In kako se je vse skupaj začelo ? Pred tremi leti sva s prijateljem  Stojanom sedela na klopci za čebelnjakom, pila pivo in obujala spomine o letenju, potapljanju in doživljajih iz mladih dni. Ker sva oba tudi zaprisežena borca za naraven način življenja sva tudi modrovala kako bi na res naraven način rešila problem varoje pri čebelah. Strinjala sva se, da je to možno le z naravnim sovražnikom. In našla sva ga, to je pseudoscorpion. Toda le kje ga najti. Stojan je navezal stike s Pitom, ki trenutno živi na Nizozemskem, kjer je tudi Stojan več let živel in delal. Tudi Pit se je že nekaj let ukvarjal s problemom, kako se  na naraven način boriti proti varoji. Dobila sva koristne nasvete. Tako sva vsaj vedela kako začeti.
Ko enkrat veš kje jih lahko iščeš, predvsem pa kdaj, je veliko lažje priti do njih. No, da ne bi kdo mislil da jih je kot mravelj, živijo pa tudi v naših krajih. Toda to je šele začetek. Samo nabrati se jih v naravi ne da zadostno količino. Treba jih je vzgajati. Tudi ta problem sva z veliko težavami rešila. Sedaj imava gojišče kjer se uspešno razmnožujejo in jih vzgojiva nekaj tisoč. Ni bilo enostavno delo in še sedaj ne moreva povsem zanesljivo trditi, da ta postopek obvladava.
Drugi del poiskusa pa je potekal v panju. Zanimivo, da uspešno živijo skupaj s čebelami in pravi užitek jih je opazovat kako skočijo na čebelo in jo »pregledajo«. V vseh letih sem opazil, da živijo povsem složno. Če je v panju pripravljen prostor za gojišče, se pa tudi razmnožujejo. Seveda pa tudi izkoristijo priliko, da se popeljejo s čebelo na izlet. Seveda se lahko tudi ne vrnejo. In kakšne so izkušnje z varojo ? V testni mreži sva  večkrat dobila poškodovano varojo. Po treh letih pa testni panj še vedno živi in je minimalen naravni odpad varoje. Tudi v trotovski zalegi le stežka najdeva varojo. Kar pa je najpomembneje: če hočemo imeti v panju ščipalce ni možna uporaba NOBENE KEMIJE ! Ščipalci so namreč mnogo bolj občutljivi kot varoja.
Treba bo še veliko delati in preizkušati, toda prepričana sva, da je to prava pot v borbi proti varoji.
Morda vas bo zamikalo, da bi tudi sami preiskusili ta način zatiranja varoje.Več nas bo krajša bo pot do cilja.
Za več informacij o ščipalcih se lahko obrnete na oba avtorja.
Brane Kozinc in Stojan Višnar

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.
To so edine znane fotografije samice z jajčki !