nazaj

 

Kako in kdaj menjati matice ?


To je vprašanje, ki vedno muči tako čebelarje začetnike, kot izkušenejše čebelarje. Veliko je teorij, nasvetov in priporočil. No jaz jih ne bom prodajal kot najboljše, mogoče pa bodo komu v pomoč pri odločitvi.
Najprej se je treba odločit kdaj oziroma zakaj zamenjati matico. V primeru, da najdemo čebeljo družino, ki ne ustreza standardom kranjske sivke – Apis mellifera carnica, je odločitev o zamenjavi matice lahka. Kakšne so želene morfološke lastnosti kranjske sivke ne bom opisoval. Naslednja odločitev za zamenjavo matice so družine, ki so podpovprečne pri ocenjevanju ostalih lastnosti, kot so mirnost, čistilni nagon in donos medu. Seveda pa je treba zamenjati tudi odlične matice,  ker jim je opešala življenska moč. Nikakor se ne strinjam z menjavo vseh matic vsako leto. Zakaj? Kmeta – živinorejca,  bi sigurno vprašali po zdravju če bi tako vsepovprek in kampanjsko menjal svojo čredo. Pa če ostanemo pri čebelah, je jasno, da na tak način, da vsako leto zamenjamo vse matice, nikakor ne moremo dobiti nikakršnih podatkov o lastnostih matice oziroma njene družine. Izjema je le obarvanost obročkov in mirnost. Seveda že po enem letu lahko najdemo družine, ki ne ustrezajo našim željam in pogojem. Te bomo brez slabe vesti zamenjali. Ostalim pa bomo dali možnost, da se dokažejo do naslednjega leta. Najboljše  pa bomo zadržali in iz njih vzgajali nove matice ali jih namenili za trotarje. Predvsem pomembno je, da družinam, ki ne ustrezajo omejimo vzrejo trotov! Prav ti troti so največji prenašalci slabih genov v vso okolico čebelnjaka.
Ko smo se odločili zamenjati matico pa nastopi nov problem – kako dodati novo matico? Receptov je skoraj toliko kot je čebelarjev. Jaz ne bom vsiljeval nobenega, ampak le opisal nekaj načinov, ki so se obnesli v moji praksi.
Najboljši je z dodajanjem rezervne družine. Ko pomladi ob začetku prvega vnosa nektarja (cvetenje češnje) ugotavljamo stanje družine si zabeležimo vse tiste, ki so podpovprečne po moči. Ni potrebno ugotavljati vzrokov zakaj je temu tako, veliko jih je lahko. Zato dodamo rezervno pet satno družino z enoletno matico. To naredimo tako, da obstoječo družino in dodano ločimo le z satno osnovo. Družinici se bosta sami združili, ostala pa bo tista matica, ki je boljša. Kdaj bodo čebele odstranile eno od matic je lahko zelo različno, odvisno pa jed od kvalitete obeh matic. Zgodilo se je, da je bila matica, ki je bila poškodovana že čez 10 minut pred panjem. V veliko primerih pa sta obe zalegali tudi po mesec dni. V takem primeru lahko naredimo novo družino. Pa še opozorilo: matica, ki ima prirezano krilo, je za čebele poškodovana in bo izločena !
Zamenjava matice v sezoni, pa je lahko bolj zahteven poseg. Najprej je treba najti staro matico in  jo izločiti. Če hočemo, da bo sprejem nove matice uspešen, moramo počakati, vsaj 7 dni, da čebele iz zalege ne morejo več zgraditi zasilnih matičnikov. Potem je treba družino pregledati in odstraniti vse zasilne matičnike, ki so jih čebele zgradile v tem času, ko so bile brez matice. Šele sedaj lahko dodamo novo matico v matičnici, s sladkornim testom, da čebele osvobodijo matico v enem dnevu. Seveda vse to zahteva veliko dela in za zamenjavo večjega števila matic rabimo veliko časa, ki ga običajno nimamo. Razmišljal sem kako poenostaviti ta proces in da bo še vedno 100% uspešen. Rešitev so mi  ponudili Kitajci. Ko sta se Anže in Maja  vrnila s svojega študijskega bivanja na Kitajskem, sta s seboj prinesla tudi čudno matičnico iz drobnih lesenih palčk. (fotografija). Kitajski čebelarji jih uporabljajo zato, da matico preko zime zaprejo in prekinejo zaleganje. Sprva nismo vedeli zakaj bi take matičnice uporabili v našem čebelarstvu. Po dveh sezonah preizkusov pa smo ugotovili neverjetno uporabnost. Poenostavili smo postopek zamenjave matic. Ko najdemo staro matico jo zapremo v to matičnico in jo pustimo v panju. Čebele imajo nemoten dostop do nje, da jo hranijo in tako tudi raznašajo feromone po panju. Po enem tednu matico enostavno zamenjamo in vrnemo v panj na isto mesto, naslednji dan pa spustimo. Kar je najbolj zanimivo v času zapore matice čebele ne zgradijo zasilnih matičnikov in ni potrebna nobena kontrola. Isto smo poizkušali tudi z drugimi matičnicami (transportne) pa so vseeno gradile matičnike. Kitajci so izdelali tudi podobne plastične matičnice, ki imajo enak namen.  Dobro pa se je obnesel tudi izolator za cel sat. (fotografija 2). Zahteva le nekaj več dela z namestitvijo v panj. Postopek je podoben, matico zapremo v izolator na en sat in po enem tednu zamenjamo matico. Čebele ne gradijo matičnikov in ostalih satov ni potrebno pregledovati pa še matico takoj najdemo. Le izjemoma pa se zgodi, da čebele ne sprejmejo nove matice in raje potegnejo matičnik v izoliranem satu.
Mi smo zadovoljni in svoje izkušnje radi delimo z čebelarji.